img

Британско списание: Бойко Борисов се завръща на власт

/
/
/
537 Views

Радан Кънев: Борисов може да състави няколко кабинета

Лидерът на ДСБ беше гост в сутрешното предаване на Нова телевизия. Той коментира изминалите избори и евентуалното участие на Реформаторите в бъдещето управление на страната. По повод евентуалната коалиция с ГЕРБ, той заяви, че може би са допуснали грешка и не е трябвало да поставят ултиматум за премиер, но допълни, че реформаторите няма да участват в коалиция с тях, ако не бъдат поставени за изпълнение ясни и конкретни реформи.

„В края на изборния ден се заблудихме по персоналния елемент, а не трябваше. Нас трябва да ни вълнува програмата, която ще се стреми да изпълни бъдещия кабинет. Ако не бъдат наложени необходимите реформи, ние няма да подкрепим новата власт, дори министър-председателят да бъде излъчен от нашето движение“ – обясни Кънев.

Също така добави, че Реформаторите са важна част вдясно от центъра, която се стреми да се пребори със задкулисните игри. Радан Кънев категорично отрече появилите се слухове, че Реформаторите преговарят за министерство и двама заместник-министри.

Британско списание: Бойко Борисов се завръща на власт, тежка зима очаква българите

Едно от водещите британски издания „Икономист“ посвети специален материал на случващото се в България и по-специално върху съставянето на новото правителство. Материалът на британските журналисти започва със специалния доклад на ООН – „Световно щастие“, от който стана ясно, че българите сме най-нещастната нация в Европа. Родината ни заема незавидното 144-то място от общо 156 страни. Страни като Ирак, Афганистан и Зимбабве се намират пред нас в тази класация!

Британците предричат завръщане на Бойко Борисов на власт. За да запознаят своите читатели с образа на лидерът на ГЕРБ, те използваха думите – бивш борец, бодигард и шеф на полицията. Освен това отбелязаха и предишното му провалено управление, което беше свалено след масовите протести на българските граждани.

Също така не пропуснаха да отбележат най-ниската избирателна активност, която е регистрирана през последните 25 години. Те очакват Борисов да сформира коалиция на малцинството с някоя от останалите 5 по-малки партии, които съставят бъдещето правителство. Според тях ни очаква един доста нестабилен кабинет, който ще бъде 5-тия пореден за последните 18 месеца.

Бойко Борисов и Михаил Миков ще бъдат депутати от София

Лидерите на двете най-големи партии в бъдещето 43-то правителство избраха да представляват своите съмишленици от София. Техният избор не е случаен или плод на някакъв „каприз“. По този начин те ще освободят места за своите съпартийци, които ще заемат депутатските си места в бъдещия парламент.

На изборите Борисов беше излъчен като кандидат от Пловдив, но в правителството ще защитава интересите на софиянци, на които беше кмет в продължение на няколко години. С тази „врътка“, той ще освободи един мандат от Пловдив, който ще бъде зает от Димитър Лазаров. Михаил Миков пък спечели мястото си в парламента от Видин, но ще го отстъпи в полза на Филип Попов. Интересното в случая е, че до момента Миков винаги е влизал в парламента от Видинския район, в който е израснал, но сега ще му се наложи да наруши тази традиция.

Десетки депутати от всички партии трябваше да подадат своите заявления в ЦИК за това от кой район ще влязат в парламента. Крайният срок беше късно снощи и вероятно в понеделник ще разберем официално кой депутат кой район ще защитава!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text