img

Дряново, Трявна, Габрово, Харманли… Нещо ужасно се случва на Корнелия Нинова

/
/
/
141 Views

На 10 ноември общинската организация в Харманли също е гласувала решение за сваляне на доверието от Нинова и от Изпълнителното бюро. Харманлийските социалисти настояват и за по-скорошно свикване на заседание на 50-ия конгрес на БСП – още на 10 декември т.г., а не на 11 февруари 2023 г., каквото решение взе преди повече от месец НС на БСП.

Общинската организация в Кочериново на 12 ноември е взела същите решения – сваляне на политическото доверие от действащото ръководство на партията и свикване на заседание на конгреса в началото на декември, на което да бъдат направени промени в ръководството, в устава на БСП и да бъде приет Манифест, с който партията да се обърне към всички леви формации и избиратели.

Социалистите и от двете общини се обявяват за „спиране на процесите на разпад в БСП”, които свързват с действията на сегашното ръководство. „Конгресът до края на 2022 г. е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местна власт през есента на 2023 г. За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от сегашния председател”, се казва в позицията на социалистите от Кочериново.

На свой ред социалистите от Харманли посочват в позицията си, че оправданията за тежкото изборно поражение на БСП с пандемията, служебното правителство, президентът Румен Радев, машинното гласуване и вътрешната опозиция „са единствено и само за запазване на ръководния пост в партията”. Техният анализ сочи, че БСП е ударила електоралното дъно заради търсенето на „врага с партиен билет”, изключването на социалисти с различно мнение, силовото налагане на водачи и разместванията в изборните листи, противопоставянето на Нинова и обкръжението ѝ на президента Радев, при положение, че той е подкрепян масово от партийните членове. Като друга причина е посочено обграждането на Нинова „със съветници, нямащи нищо с партията”.

Социалистите от Кочериново пък намират като водещи за отдръпването на избирателите „липсата на морал в действията и позициите на председателя на партията и нейното обкръжение”, за които свидетелствали коалицията с „десни партии и корпоративни кръгове”, издигането на съпредседателя на ПП Асен Василев за премиер, думите на Нинова през юни пред БНТ: „БСП ми е втора грижа”.

Габровските социалисти са решили да призоват за свикване на конгрес до края на 2022 г. До края на месеца предстоят и други събрания на организации в цялата страна, които да вземат своите решения.

Източник: demokrat.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text