img

Евакуират хората в село Добри дол поради прелял язовир

/
/
/
244 Views

Обявиха бедствено положение в Берковица

След проливните дъждове, които се изляха в цяла България през последните две денонощия, беше обявено ново бедствено положение – в Берковица. На места в тази част на страната дъждът е достигал до 50 литра на квадратен метър. Общината е взела мерки за евакуация на част от жителите, които се намират в близост до Берковската река, където положението в момента е най-критично.

Преливането на реката е причинило наводнението на площада и няколко улици на града. До момента са регистрирани няколко пострадали къщи, като в най-скоро време се очаква тяхната бройка да се увеличи. Потърсена за коментар от Нова телевизия, кметицата на община Берковица Димитрина Каменова заяви:

„По последни данни имаме около 70-80 пострадали къщи. Една, от които е пред срутване, но за съжаление в момента не можем да направим нищо, тъй като трябва да се оттече водата, за да стигнем до тях.“

Освен това тя спомена, че по-голямата част от водата идва от Балкана, а не от падналите дъждове. Също така допълни, че общината е взела всички мерки за почистването на речните канали и корита още миналата година.

Евакуират хората в село Добри дол поради прелял язовир

Проливните дъждове причиниха поредното наводнение в страната. Този път потърпевши са хората от село Добри дол в община Първомай. За щастие наводненията не са засегнали цялото село, ами само част от него, което се намира в близост до язовира.

Проливният дъжд, който на места е достигал до 105 литра на квадратен метър е една от основните причини за преливането на язовира и евакуирането на повече от 80 души, които живеят в близост до него.

Потърсен за коментар, Папазов обясни, че водата всъщност идва от землището на Чирпан. Според него язовирът е спасил животът и имуществото на много хора, тъй като именно той е попречил на приливната вълна от дъждовете да достигне до Добри дол. Георги Кунев пък отбеляза, че на язовирните стени им е направена щателна проверка, която е показала, че, без никакви проблеми ще издържат на дъждовете.

Кметът на Първомай Атанас Лазаров заяви, че до момента има данни за 30-35 наводнени къщи, от които са евакуирани близо 80 души.

5,2 по скалата на Рихтер разлюля Анталия

Около полунощ е било усетено силно земетресение с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер в съседна Турция. Епицентърът на труса е бил в близост до курорта Анталия, а огнището е на 25 километра дълбочина. Освен в Анталия трусът е бил усетен още в близките до него Кемер, Кумлуджа и Финикли. Пострадали няма, нито разрушени сгради.

Малко по-рано пък беше усетен силен трус близо до остров Гьокчеада. Турската Дирекция за бедствия и извънредни ситуации съобщи, че епицентърът на земетресението е бил в Егейско море и е бил с магнитуд от 4,7 по скалата на Рихтер. Точният част на земетресението е 20:43 с дълбочина около 24 километра. Към 20:55 е усетен вторичен трус, който обаче, е бил много по-слаб – 2.7 по Рихтер. Няма пострадали хора или сгради.

Да припомним, че преди няколко дена бяха усетени и силно трусове в Гърция. Южните ни съседи бяха разлюлени от 5,7 по скалата на Рихтер, като земетресението дори беше усетено и у нас – най-силно в Перник.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text