img

Как оцеляват пенсионерите на фона на скока в цените?

/
/
/
314 Views

Ниските доходи и галопиращите сметки са предизвикателство, което живеещите на село преодоляват ежедневно, за да оцеляват.

Как една 82-годишна жена ще посрещне празниците на фона на цените?

Йонка Симеонова от село Долна Кремена на път за магазина. С пенсия от 430 лева възрастната жена първо плаща сметките и лекарствата. Нова дреха не е купувала от години, разказва в репортаж бТВ.

„Как да си вземеш краставица, 4 лева, доматът е 4 лв., може ли да си купиш, не може. Агнешко, въобще не мога да говоря за това нещо“, казва тя.

Собственикът на обекта споделя, че пенсионерите като Йонка пазаруват най-необходимото. Често – и на вересия. „В момента вдигането на цените ни убива пък нас, като дадеш на вересия, ти го даваш на една цена, пък следващия път, когато ти донесат парите, то вече е съвсем друга цената, много е трудно в момента и за тях, и за нас“, казва Владимир Павлов.

Възходящият танц на цените притеснява и него. „Колбасите с едно левче скочиха миналата седмица. Ние тоя магазин го държим от пет години, всяка година става все по-трудно, а сега малките магазини отиват на фалит, такива като нас“, казва Павлов.

Йонка оправдава тревогите му и купува само хляб, три главички лук и кисело мляко с най-ниската цена.

С произведеното в нея и тази година ще компенсира малката пенсия, само да е жива и здрава.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text