img

Кандидатът на Слави за премиер сензационно: Ще ви кажа какво направи Борисов за еврото

/
/
/
112 Views

За пореден път по собствена вина пропускаме голям исторически шанс да станем част от богата Европа, а не да бъдем второкласна държава. През последните 20 години с малки изключения, на ранния Дянков и късния Борисов, никой не направи нищо, за да приеме България еврото. Ако през последните две години управляващите искаха да сме в еврозоната, това щеше да се случи.

Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Николай Василев, бивш вицепремиер и три пъти министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев в периода от 2001 до 2009 г.

„Изключително съм разочарован – от 2005 до 2025 г., защото реално държавата не направи необходимото за тези 20 години, за да влезе България в еврозоната“, отбеляза финансистът и добави: „Като казвам, че съм разочарован, това не означава, че съм изненадан. Сред хората, които управляват държавата след 2005 г., като аз също съм участник в два кабинета, с малки изключения на проблясъци реално нито едно правителство не искаше България да влезе в еврозоната, нито направи необходимото това да се случи. Изключенията бяха ранният Дянков и късният Борисов. Това бяха проблясъците за 20 години“.

Николай Василев е категоричен, че „България за пореден път по собствена причина, която е вътре в нея, а не извън, пропуска своя голям исторически шанс да стане част от цивилизования свят, да бъде сред богатите и първокласни държави от Западна Европа, а вместо това се приближи до Африка“.

Advertisement

Според финансиста част от причините за поредния провал се дължат на това, че много малко хора се ориентираха правилно в суматохата на лятото на 2021 г. и какво се случва тогава.

„България беше предвидена да се присъедини към еврозоната заедно с Хърватия на 1 януари 2023 г. и ако Асен Василев и Кирил Петков, в битието им на служебни министри, искаха да вкарат България там, щяха да го направят“, заяви Николай Василев. Той е убеден, че това можеше да се случи независимо от говоренето на двамата. „През 2021 г. те заявиха, че са против, през 2022 г. с половин уста казаха, че са за. Това обаче не беше достатъчно“, отбеляза финансистът и даде за пример ставащото в Босна и Херцеговина през последните 25 години.

„Сигурно и там много хора са казвали, че са за присъединяването на тяхната страна към Европейския съюз. И къде са те в момента? Членове ли са на ЕС? Нищо не са направили, за да влязат там“, посочи бившият министър в кабинета „Сакскобургготски“.

„България каквото можа, за да провали еврозоната, го направи“, категоричен е той. За него виновни са и прозападните сили, които в няколко поредни парламента нямат желание да съставят правителство. Вина носят и хора като него, които 20 години говорят колко е хубаво да влезем в еврозоната, но явно не са успели да си свършат работата.

„Написах четири книги, дадох стотици интервюта в подкрепа на еврото, но очевидно не съм си свършил работата, защото хората продължават да вярват на измишльотини и предпочитат България да е африканска държава. Много съм разочарован…“, обобщи финансистът.

Източник: demokrat.bg

Материалът Кандидатът на Слави за премиер сензационно: Ще ви кажа какво направи Борисов за еврото е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text