img

На 1 милион пенсионери не им се вярва как бяха порязани при преизчислението на пенсиите

/
/
/
313 Views

Половината от българските пенсионери са останали без увеличение на пенсиите си за старост. Идеята на тази актуализация е била да се намали разликата между размера на най-старите и най-новите пенсии. Вдигнати са тези на 45.3%, съответно 55.7% от пенсионерите са останали и без стотинка увеличение.

Тези, които са получили увеличение, имат суми между 10 и 200 лева отгоре.

През юли вдигането беше средно с 10% за всички пенсии. Този месец е строго индивидуално. От НОИ са взели размера на осиг. доход от момента, когато пенсията е отпуснато. Ползва се нова формула, в която се използва средния осигурителен доход от 12-те месеца преди да бъдат отпуснати.

 

 

Тези, които са отпуснати преди края на 2007 година са преизчислени със средния осигурителен доход за годината, който е 398.17 лева например. Така размерът на пенсията се увеличава с процент, за всяка година след отпускането ѝ. Той е равен на по-голямата цифра между нарастването на осигурителния доход и инфлацията.
Кои са пропуснати от сметките?

 

Не изпускай тези оферти:

 

Всички пенсии до 2021 година, които са свързани с труд, са минали през новите формули. Става въпрос за пенсиите за стаж и възраст, инвалидност заради общо заболяване, инвалидност заради трудова злополука и проф. болест, наследствени пенсии. Тук влизат и пенсиите за гражданска и военна инвалидност, вдовишките добавки от пенсии за трудова дейност.

Без стотинка отгоре са всички с отпуснати пенсии тази година, както и пенсиите, които не са за трудова дейност – изчислени в процент от социалната пенсия за старост.

Най-много възрастни са взели между 50 и 100 лева отгоре

Половината пенсионери са без увеличение на парите за старост. Това беше ясно още когато се обяви вдигането на пенсиите от 1 октомври, защото идеята на тази актуализация е да се намали разликата между размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии и тези от последните години.

45,3% са тези, чиито пенсии са вдигнати, съответно – 55,7% са без лев отгоре. Увеличените пенсии са със суми между 10 и 200 лева, пише „Телеграф“.

Сметки

Докато през юли увеличението беше средно 10% за всички пенсии, то октомврийското осъвременяване на пенсиите е много индивидуално, защото за основа се взема размерът, на който е отпусната пенсията. При новата формула пенсиите се актуализират със средния осигурителен доход за 12-те месеца преди отпускането им.

Тези, които са отпуснати до 31 декември 2007 г., са преизчислени със средния осигурителен доход за 2007 г. от 398,17 лв. Така определеният размер на пенсиите се увеличава, като за всяка година след отпускане на пенсията се прилага процент, равен на по-голямата стойност между нарастването на средния осигурителен доход и инфлацията.

Щета

През октомврийското увеличение са минали отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии – осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност.

Без стотинка отгоре ще останат по дефиниция, отпуснатите след 31 декември 2021 г., както и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, изчислени в процент от социалната пенсия за старост.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text