img

Николай Василев: Защо искаме да живеем със 100 млрд.? Защото ни управляват популисти

/
/
/
80 Views

„Аз нямам нужда от този доклад на Министерство на финансите от вчера, за да разбера за какво става дума. Тези неща ги казвам от лятото на 2021 г. и оттогава политиката е една и съща. И аз виждах как месец след месец, тримесечие след тримесечие, се запътваме точно насам“. Това заяви бившият икономически министър Николай Василев пред БНТ.

„2020 година, помните колко скоро беше, се гласува бюджет от 42 млрд. лв. – според мен напълно адекватен. За миналата година, по мои сметки, са изхарчени около 67 млрд. лв. Само за 2 години. Тази година добре, че нямаме бюджет, защото, ако имахме, щеше да е 70-80 млрд. лв. То може и така да стане, ако управляват популисти“, предвижда икономистът.

„Асен Василев вчера в друга телевизия изключително добре илюстрира това, в което вярва. Това за мен е латиноамерикански сценарий: „колкото повече харчим, колкото повече пари раздаваме, колкото по-големи дефицити и бюджетни разходи и дългове натрупваме, толкова по-богати и с европейски доходи ще станем“. То ако беше така, той мисли, че е първият човек, който е открил тази теория ли? Има големи дефицити – то и тогава имаше големи дефицити през 2021, 2022 г. Моята теория е, че в последните няколко години изобщо няма причина в България да има дефицити. В България няма война, няма рецесия никаква, няма природно бедствие, няма и нашествие на извънземни. Каква е причината България да не може да живее с 60-70 млрд. лв., колкото събира? Защо искаме да живеем със 100 млрд.? Защото ни управляват популисти. След 1997 г. България беше супер бедна държава, но имаше излишъци, малки дефицити и затова станахме малко задлъжняла държава“, обясни още той.

Източник: demokrat.bg

Материалът Николай Василев: Защо искаме да живеем със 100 млрд.? Защото ни управляват популисти е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text