img

Пеканов смята, че „леко нарастване“ на дълга не би довело до страховити последици

/
/
/
92 Views

Няма опасност от финансова катастрофа в България, страната ни има солидни публични финанси, разполага с втория най-нисък дълг към БВП в ЕС и е далеч от средните стойности на задлъжнялост на икономиките в Европа, коментира вчера вицепремиерът Атанас Пеканов.

Най-рисковите сценарии няма да се осъществят, но не можем да допуснем прекалено високи дефицити, както и да продължим безкрайно програмите за помощи към бизнеса, които не са таргетирани.

Доходните политики са важни, иначе може да продължи прекалено бавната ни конвергенция към европейския стандарт на живот.

Той е съгласен дефицитът да е над 3%, но 7% при висока инфлация и рекордно ниска безработица не е добър вариант. На партиите, които са в предизборна кампания, трябва да се каже, че не можем да си позволим подобни дефицити. Затова и трябва да има апел за частично затягане на коланите.

Advertisement

Вицепремиерът смята, че заради кризата леко нарастване на дълга не би довело до страховити последици, тъй като за ЕС средният дълг към БВП е 60-70%, без да е фатално.

Източник: demokrat.bg

Материалът Пеканов смята, че „леко нарастване“ на дълга не би довело до страховити последици е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text