img

Проф. Атанас Семов: В IV клас Левски го изучават като обикновен престъпник

/
/
/
353 Views

„Ние единствени в тези 30 години не мръднахме напред, но не ми се иска да отварям тази тема. Румънците са много сериозен народ и ни изпревариха“, констатира проф. Атанас Семов по БТВ.

„Неизбежната констатация е, че ние унищожихме националната си памет там, където тя трябва да е най-съхранена – в училище. Защото днешният ден е ден, какъвто ден за национална памет няма нито един народ на планетата, специален ден в годината със специална церемония и падане на колене пред националните герои. Но никой друг не си унищожава така националната памет, както правим ние.

Мнозина ще се замислят, но там където трябва да се възпитава чувство за дълг и преданост, това да го няма. Саможертвата на Ботев и героизмът на останалите герои, са имали смисъл тогава, за да направят Освобождението неотложно. Но те опазват паметта на нацията, за да я има самата нация. Нация без памет е рая. Националната ни памет е в посегателство. Цялата представа за смисъла на паметта я няма в българското училище, не се наемам да кажа защо, но по-смущаващото е, че това е процес, пронизал училището от 1 до 12 клас.

Учебниците са пълни с несъществена информация. Най-големият враг на българската национална памет да беше писал тези програми, не можеше така да ги очисти от всичко българско. И професор може да се обърка в тях“ – допълни ученият.

Учители ми се обаждат да ми кажат, че на семинари са инструктирани да не говорят за турското робство, за кланетата. Не само няма право, не бива да го прави – за да не се насаждала омраза, заяви проф. Атанас Семов пред bTV.

На изричен въпрос откога става това, той призна, че говорим за много дълго време назад.
В IV клас Левски го учат като обикновен престъпник, настоя професорът.

„Проблемът не е само в учебниците“, продължи проф. Семов. Той даде пример с учебни програми – по „Родинознание“, детето трябвало да се научи към кого да се обръща при опасност. Това е много хубаво, но къде е смисълът на думите „отечество“ и „родина“, попита експертът, цитиран от actualno.com.

Крайният резултат е като да е минал през нашите учебници башибозук, настоя проф. Семов. И заяви, че дори най-свирепият враг на България да беше писал учебниците, нямало така да очисти „от всичко българско“.

„Учебниците са интелигентно написани – драмата е в това, което го няма“, каза проф. Семов. Така отглеждаме гастарбайтери, добави той.

Припомняме, че настоящият образователен министър акад. Николай Денков вече обяви готвени промени в учебното съдържание.

1 Comments

  1. Питате,кой пишел българските учебници по история !? Излишен въпрос- пишат ги български“специалисти“, надлежно инструктирани от менторите си в американското посолство !?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text