img

Радев би шута на Петков

/
/
/
492 Views

Президентът Радев и премиерът Петков едва не стигнали до открит конфликт за това кой да присъства на тържествената света литургия за Възкресение Христово в храма „Св. Ал. Невски”, съобщава Епицентър.бг.

Не изпускай тези оферти:

 

Кирил Петков, който така и не получава благословията на патриарх Неофит, много държал той да бъде високопоставеното лице на държавната власт в светлата нощ на Възкресението.

Петков обаче беше в патриаршеския храм миналата година на Коледа, а на Великденската служба преди това присъства председателят на парламента Ива Митева, и затова сега ред било на президента Румен Радев.

 

Въпреки това премиерът заявил, че ще присъства и той в „Св.Ал. Невски”. Тогава се намесила НСО. По закон премиерът и президентът не могат да присъстват едновременно на едно и също събитие, охранявано от НСО.

Така Кирил Петков бил елиминиран от тържественото богослужение, което ще бъде водено лично от патриарх Неофит. За компенсация на министър-председателя било отредено да присъства на службата в църквата „Света София”, но там нивото ще бъде по-ниско. Всички владици ще бъдат в катедралата „Св. Ал.Невски”, а службата в „Света София” ще се води от отец Николай.

От началото на това управление между „Дондуков” 1 и Светия Синод тече напрежение. Правителството се опитва да диктува на владиците решения, които те приемат или като извиване на ръце, или като лош пиар. Кирил Петков е първият премиер, който не покани българския патриарх Неофит на клетвата си в Народното събрание.

После обаче направи настойчиви и нескопосани опити да получи неговата благословия. Първо, влетя на Рождество Христово в патриаршеския храм по дънки. После поиска от патриарха да подкрепи ковид-мерките на правителството и да излезе с възвание българите да се ваксинират. Синодът отхвърли това, заради убеждението, че светската власт иска да подчини на своите дела църковната и да извлече пиар-дивиденти от това.

Преди месец премиерът изпрати писмо до патриарха с настояване да се запознае с него. Това беше изключително глупаво и нелепо, той като на миналия Великден патриарх и премиер се видяха и се запознаха. Владиците приеха официалната формулировка за среща премиер-патриарх отново като желание духовната власт да подкрепи светската. И Петков пак получи отказ.

Преди три дни в Светия Синод отново пристигнало писмо от премиера Кирил Петков, с което той моли да бъде приет от главата на българската църква. Отговор засега няма.

Затова пък днес Светият синод възстанови длъжността „Протокол“ при Св. Синод на БПЦ-БП и назначи на тази длъжност Емил Велинов, бивш директор на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет, когото правителството на Кирил Петков уволни в края на януари, прекъсвайки по този начин „топлата” си връзка с патриаха и владиците.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text