img

Христо Иванов призна, че му е наредено да казва „Не“ на всеки предложен от ГЕРБ

/
/
/
197 Views

„Ние активно работим за това да опитаме с втория мандат нещо да се случи. Имаме ясното съзнание, че може да се окаже трудно и включително и невъзможно“, коментира съпредседателят на „Демократична България Христо Иванов пред БТВ.

По думите му фигурата на проф. Николай Габровски е безспорно фигура, с която имат доста допирни точки.

„Въпросът е обаче не просто в персоната на кандидата за премиер. В случая проф. Габровски предизвиква симпатии. Винаги, когато в българския политически живот, влезе някой човек отвън и се нагърби да помогне, това е нещо, което трябва да бъде уважавано. Въпросът за подкрепата на правителство е въпрос, който опира не просто до промяната на премиера, не просто състава на Министерския съвет, който към този момент не е ясен, но и за конструкцията на мнозинството, което ще излъчи този кандидат в случая става дума за ГЕРБ. Ние няма да подкрепим ГЕРБ“, каза Иванов.

„Нашата причина да не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ е свързана по- скоро с нашата оценка за възможността с мандат на ГЕРБ да бъде излъчено не просто някакво правителство, което наистина да е в състояние на практика да придвижи страната напред. Т.е. каквото и да бяха предложили от ГЕРБ, независимо дали професор, академик, член кореспондент на академията на науките, най-вероятно щяхме да кажем „не“, каза Иванов.

Advertisement

Съпредседателят на ДБ коментира, че е важно и как ще се направи изборът около първия мандат.

„Българският парламент в момента е като ситно натрошени яйца, от които ние нито можем да сготвим нещо, нито можем да ги върнем обратно в някаква форма, но все пак трябва да го направим. Едно от нещата, което ще бъде много важно, е да не позволим избора да се случи с нечие отсъствие, защото няма да е честно. Затова моят призив е всеки политически лидер на парламентарна представена партия преди внасянето на състав на кабинета в пленарна зала ясно да обясни колко души ще присъстват. И ако ще отсъства някой – да се каже защо“, каза още Иванов.

Източник: demokrat.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text