img

43 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от Правната клиника в София

/
/
/
138 Views

43 жени, пострадали от домашно насилие са потърсили помощ от общинската Правна клиника в София.

От началото на работата на клиниката за правна помощ през август, са изготвени 8 молби за незабавна защита; издадени са 6 ограничителни заповеди и са заведени още 5 нови дела във връзка с извършено домашно насилие. Това съобщи председателят на СОС Георги Георгиев по време на конференция на Анимус, по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените.

„Важно все повече да даваме гласност на този проблем, който в последните години за съжаление придобива пандемични измерения. Потърпевшите от домашно насилие трябва да знаят, че не са сами между четирите стени. Българските жени, момичета, майки заслужават нашата подкрепа. Именно затова инициирах създаването на първата у нас Правна клиника, която вече осигурява безплатна юридическа помощ на пострадали от домашно насилие от цялата страна.

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на 02 983 52 05, на 02 983 54 05 и на 00359 878 670 571, както и да подаде сигнал в Контактния център на Столична община.

„София като столица трябва да задава посоката. Затова с решение на съвета създадохме и втория кризисен център на територията на Столичната община, в който едновременно 10 жени с техните деца могат да бъдат настанени. Напълно безплатно и при поемане на разноски от първа необходимост, те могат да останат защитени в рамките на 6 месеца, докато си стъпят на краката.“, коментира още Георгиев.

По официални данни 14 649 сигнала са подадени само от София до телефонен номер 112 от януари, 2020 г досега

Източник: 24 часа

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text